Kanal Tedavisi Konya ve Kanal Tedavisi Uzmanı Konya, Kanal Tedavisi Fiyatları Konya için polikliniğimizden bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Kanal tedavisi ileri seviyede çürümüş ve mikroorganizmalarla iltihaplanmış olan dişi kurtarmak için yapılan işlemdir. Tedaviye erken başlamak, dişin kurtarılması için önemlidir. Dişin ihmal edilmesi neticesinde enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve diş kaybedilebilir. Konya’da kanal tedavisi, fiyatları bakımından da yüksek bir tedavi değildir.
Kanal tedavisi (endodonti), Konya’da bulunan Diş Hekimi Gürbüz Eldeniz Diş Polikliniğinde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ağız ve diş sağlığınızı, deneyimli ve güvenilir diş hekimlerimize emanet etmek isterseniz, kanal tedavisi (endodonti) işlemi için Konya’da bulunan Diş Polikliniğimiz ile iletişim kurarak randevu oluşturabilirsiniz.
Kanal tedavisi nedir?
Kanal tedavisi hasarlanmış ve mikrop kapmış bir dişin tedavi edilerek kurtarılmasıdır. Başka bir ifade ile kanal tedavisi dişi kaybetmemek için yapılan bir işlemdir. Dişin kaybedilmesi çene kemiğinde erimeye ve zayıflamaya sebep olur. Ayrıca hasta estetik, sosyal ve psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Bu olumsuzlukları gidermek için yapılan kanal tedavisi pulpa da denilen dişin özüne ve dişin kökündeki kanallara kadar ulaşan enfeksiyonun neden olduğu çürüklerin temizlemesi, kanalların temizlenmesi ve ardından kanalın sızdırma olmayacak şekilde doldurulması işlemidir.
Bazı durumlarda daha önceden kanal tedavisi gören dişlere veya kanal tedavisi esnasında aşırı doku kaybı yaşandığında endokron diş restorasyunu da uygulanabilir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisi endodontist tarafından gerçekleştirilen bir uygulamadır. Endodontist nedir sorusuna çok sık rastlıyoruz. Günümüzde özellikle kanal tedavisi ile anılan endodonti bilim dalı hekimlerine verilen isimdir. Peki kanal tedavisinin aşamaları nelerdir?
- Röntgen çekilir: Kanal tedavisindeki ilk adım, diş kökündeki kanallarının durumunu görmek ve enfeksiyonun çevredeki kemiğe yayılıp yayılmadığını belirlemek için röntgen çekmektir.
- Uyuşturma işlemi yapılır: Bölgesel uyuşturma işlemi yapılarak ağrı çekmemeniz sağlanır.
- Diş içi temizlenir: Kemik içindeki çürükler ve varsa diş kırıkları temizlenir. Enfeksiyonu bulunduğu yere ulaşmak için dişin en altında bir delik açılır.
- Diş kökündeki kanal genişletilir. Tedavinin yapılabilmesi için törpü benzeri küçük aletle kanal eğeleme denilen kanal genişletme işi yapılır ve kanallardan kökün ucuna kadar gidilir.
- İşe yaramayan dokular uzaklaştırılır: Bu bölgedeki diş özü denilen pulpa, hasarlanmış diş siniri ve enfeksiyon artıkları uzaklaştırılır. Düzenli aralıklarla suyla veya sodyum hipokloritle dişin içi yıkanır (kuafaj değil). Kanal tedavisi aşamaları arasında en önemli kısımdır.
- İşlem uzayacaksa geçici dolgu yapılabilir: Kök kanal tedavisinin aynı gün tamamlanamayacağı durumda tükürük ve yemek artıkları ile dolmaması için kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, kanaldaki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu ile kapatılır.
- Kalıcı dolgu yapılır: Kanalların doldurulmasından sonra diş çukuru dolgu ile doldurulur ve tedavi tamamlanır.
- Kanal tedavisi kaç seans sürer? Kanal tedavisi dişte meydana gelen yıkıma bağlı olarak tek seansta ya da 2 seansta gerçekleştirilir. Dişteki enfeksiyonun çok fazla olduğu ve enfeksiyonun yayıldığı durumda seans sayısı 3’e çıkabilir.
Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?
Kanal tedavisinin yapılmasını gerektiren pek çok durum söz konusudur. Çürük bir dişiniz varsa bu dişin kanal tedavisi gerektirip gerektirmediğine karar verecek olan diş hekiminizdir. Peki hangi dişlere kanal tedavisi yapılır ve kanal tedavisi hangi aşamada yapılır?
- Diş çürüklerinin diş sinirlerine kadar,
- Dişe gelen darbeler sebebiyle sinirin hasar görerek açığa çıkması ve dişin canlılığını kaybetmesi,
- Başarısız dolgu tedavileri neticesinde dişin altında çürüğün devam etmesi,
- Çürüğün sinirlere kadar yaklaşığı durumda yapılan dolgu tedavisine rağmen dişteki hassasiyetin ve ağrının geçmemesi,
- Diş kaplama işlemi sırasında dişin yüzeyinin fazla inceltilmesine bağlı geçmeyen hassasiyet ve sızı,
- Diş gıcırdatma ve diş sıkma tarzındaki davranış bozukluklarına bağlı diş siniri harabiyeti,
- Büyük kistlerin alınması veya yirmi yaş dişinin çekilmesi esnasında, yandaki dişlere verilen zarar sebebiyle dişlerin canlılığını kaybetmesi,
- İlerlemiş diş eti hastalıkları sebebiyle diş sinirlerinin fonksiyonlarını kaybetmesi,
- Daha önce yapılmış ancak başarısız olan kanal tedavilerine bağlı diş ve çevresinde enfeksiyonun yeniden görülmesi,
- Çapraşık dişlerin varlığı (halk arasında yamuk dişler olarak bilinir)
Diş kanal tedavisi yapılmasını gerektiren belirtiler/şikayetler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Çok derin çürükler,
- Geceleri artan ağrı kesicilerle bile dindirilemeyen zonklama tarzındaki ağrılar,
- Soğuğa ve sıcağa karşı şiddetli kalıcı hassasiyet,
- Dişin etrafında, yüzde, bazen de dişe yakın lenf düğümlerinde ve boyunda şişlikler,
- Enfeksiyon sonucu diş renginin koyulaşması,
- Çiğneme ve ısırma sırasında ağrılar,
- Çatlayan dişler,
- Bazı durumlarda diş etinde görülen yaralar,
Kanal tedavisi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Kanal tedavisi sonrası en çok görülen şikayetler ağrı, şişlik, üzerine bastırırken acı, renk değişikliği, dişin kırılması, geçici dolgunun düşmesi ve dişin tekrar çürümesi gibi belirtilerdir. Tedaviden hemen sonra hastaların bizlere yönelttiği sorular, ne zaman yemek yiyebilirim, uyuşukluk ne zaman geçer, ne zaman diş fırçalayabilirim, su içebilir miyim şeklinde olmaktadır. Tedavinin başarısını etkileyen ve tedaviden sonra yapılması gerekenlerin anlatıldığı hususlar aşağıda sıralanmıştır.
Geçici dolgu kırılırsa hekime bildirilmeli ve yenisi yaptırılmalıdır.
Kanal tedavisi genellikle iki ya da daha fazla seansta tamamlandığından uygulamalar arasında dişin korunması için geçici dolgu veya kron yapılır. Geçici dolgunun kırılması sık rastlanılan bir durumdur. Düşen geçici dolgunun yerine yenisinin yapılması için diş hekimine müracaat edilmelidir.
Uyuşma bitene kadar gıda tüketilmemelidir.
Kanal tedavisinden kaç saat sonra yemek yenir sorusu önemli olduğu kadar cevabı çok merak edilen bir sorudur. Tedaviden önce yapılan uyuşturma işlemi sebebiyle diş, diş eti, dudaklar ve dilde hissizlik olur. Uyuşma tamamen sonlanana kadar herhangi bir şey yenilmemelidir. Aksi halde uyuşmanın etkisiyle istemsiz olarak dil ve dudak ısırılabilir ve ağız bölgesi yaralanabilir.
Ağrı kesiciler (verilmişse antibiyotik de) kullanılmalıdır.
Çiğneme sırasında hassasiyet ve sızılar olabilir. Kök ucu hasarlı olduğu için bastırınca görülen hassasiyet normal karşılanır. Bu rahatsızlık ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Eğer ısırma sırasında ağrı çok şiddetli oluyorsa, ağrı sürekliyse kanal tedavisi sonrası zonklama varsa, kanal tedavili diş iltihaplanırsa, kanal tedavisi sonrası şişlik varsa hekim bilgilendirilmelidir. Diş hekiminin antibiyotik kullanımını önerdiği durumda enfeksiyon belirtilerinin tamamı kaybolmuş olsa dahi, tavsiye edilen sürenin sonuna kadar ilaç kullanılmalıdır.
Rutin ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
Dişler günde en az iki defa usulüne uygun şekilde fırçalanmalıdır. Ağız gargarası ve diş ipi kullanımı unutulmamalıdır.
Kanal tedavi sonrası yeme ve içmeye dikkat edilmelidir.
Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama en çok şikayet edilen hususlardan biridir. Kanal tedavisi yaptıranlar dişe bastıkça ağrının artığını ifade ederler. İşlem tek seansta sonlanmazsa, tedavi bitene kadar işlem gören diş kullanılmamalıdır. Dişi korumak ve geçici kullanılan dolgu veya kuronu yerinde tutmak için yapışkan yiyecekleri (özellikle sakız) çiğnemekten, sert yiyecekleri (fındık, şeker gibi) tüketmekten kaçınılmalıdır. Birkaç gün hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk gıdalar hassasiyet geçene kadar tüketilmemelidir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?
Dişin durumuna göre değişir. Yarım saatte bitebileceği gibi birkaç ay da devam edebilir. Tek kök içeren dişler tek seansta bitebilir. Kökü çok olan veya dolgusu bulunan dişlere yapılacak kanal tedavisi için birkaç seans gerekir. Enfeksiyonlar zor tedavi edilebilen inatçı karakterde ise çok fazla sayıda ilaç uygulaması ve pansuman gerekeceğinden tedavi süresi çok uzamaktadır. Kanal tedavilerinin geneli 30-45 dakikalık sürelerden oluşan 1-3 seansta biter.
Sıkça Sorulan Sorular-Kanal Tedavisi – Konya
Kanal tedavisi acıtır mı?
Kanal tedavisi ağrılı bir uygulama mıdır? Kanal tedavisi ağrı yapar mı diye endişelenmeye gerek yoktur. Kanal tedavisinden önce lokal anestezi yöntemi ile ağız uyuşturulduğundan ağrı olmaz. Diş siniri tamamen öldüğü vakalarda uyuşturma işlemine bile ihtiyaç duyulmasa da, hastayı rahatlatmak ve endişesini gidermek için çoğu diş hekimi anestezi yapmayı tercih eder. Bu sebeple kanal tedavisi sırasında ağrı veya acı hissedilmez. Uyuşturma işleminin iyi yapılmaması ve hastanın ağrı eşiğinin düşük olması sebebiyle görülebilecek ağrılar ekstra anestezi desteğiyle giderilir. Peki kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu? Eğer tedaviden önce ilgili dişte ağrı veya enfeksiyon bulunuyorsa uygulamadan sonra özellikle çiğneme gibi dişin üzerine baskı yapılan durumlarda hafif ağrı hissedilmesi normaldir. Ağrı kesicilerle azaltılabilen bu ağrılar birkaç gün içinde kaybolur. Ancak ağrının geçmediği ve gittikçe arttığı bir durum başarısız bir operasyonun sinyali olabilir. Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu demeyiniz. Ağrının sürekli olduğu bu tür vakalarda, vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekir.
Konya Kanal tedavisi fiyatları ne kadar?
Diş kanal tedavisi fiyatları için kesin bir rakam ifade etmek zordur. İnternet ortamında Diş poliklinikleri tarafından verilen fiyatlar dahi yanıltıcı olabilir. Çoğu tedavide olduğu gibi kanal tedavi de kişiye özeldir. Kanal tedavi fiyatları hakkında bilgilenmek için öncelikle diş hekimine muayene olunmalıdır. Çekilen röntgenle kaç dişe kanal tedavisi yapılacağı, kanal tedavisi gerektiren dişin kök sayısı, enfeksiyonun durumu, abse veya kistin var olup olmadığı değerlendirildikten sonra kesin fiyatı öğrenebilirsiniz.
Kanal tedavi fiyatları çeşitli sebeplerle farklılık göstermektedir. Fiyatlar genellikle hastaların bütçesini zorlamaz. Türk Diş Hekimleri Birliği’nin açıklamış olduğu tarifede tek kanal tedavisi ücreti ve diş dolgu fiyatı bulunmaktadır. Bir yıl boyunca uygulanacak olan tarifedeki kanal tedavi fiyatları ve diş dolgu fiyatları taban fiyatlar olduğundan kesin bağlayıcılığı yoktur. Yani poliklinik hizmetler ve malzeme fiyatları taban fiyat üzerine eklenir. Diş kanal tedavisi ücreti aşağıdaki değişkenler sebebiyle farklılık gösterebilir.
Dişin durumu ve tedavinin zorluğu fiyata yansır.
Çürük seviyesi, çürüğün sinire kadar ulaşıp ulaşmadığı gibi durumlar seans sayısını artırabilir. Bazı durumlarda 3 seans gerekebilir. Artan seans sayısı sebebiyle tedavi ücreti de artacaktır. Kesici, küçük azı ve büyük azı dişlerinin kanal tedavisi fiyatları farklı olabilir. Azı dişlerinde doldurulması gereken daha fazla kanal vardır. Dişteki kök ve kanal sayısının iş yükünü artırması sebebiyle fiyat yükselecektir.
Diş hekiminin bilgi ve tecrübesi fiyatı belirleyici olabilir.
Diş hekimlerinin tecrübeleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Herkes kanal tedavisi konusunda aynı seviyede teorik ve pratik bilgi ve tecrübeye sahip değildir. Kanal tedavisinin yer aldığı endodonti bilim dalında uzmanlık yapmış olan diş hekimi, yani endodonti uzmanı kanal tedavisinde daha başarılı olabilir. Bu haliyle poliklinikler arasında fiyat farkı oluşması normaldir.
Yukarıda belirtildiği gibi kanal tedavisi (endodonti) fiyatları, Konya’da Diş Polikliniğinin lokasyonu ile birlikte birçok faktörden etkilenmektedir. Hastalarımızın poliklinik seçiminde, kanal tedavisi (endodonti) fiyatlarının yanında alacakları tedavi hizmetinin kalitesini de sorgulamaları önem arz etmektedir. Kanal tedavisi (endodonti) işlemini uygun fiyatlarla Konya’da kaliteli bir Diş Polikliniğinde yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Kanal tedavisi yapılan bir dişin ömrü ne kadardır?
Kök kanal tedavisi yapılmış bir diş ne kadar süre dayanır’ bize sık yöneltilen sorulardan birisidir. ‘Diş hekiminin tecrübesine bağlı operasyonun başarılı olup olmadığı, dişin durumu, hastanın kanal tedavisi sonrası yapılması gerekenler konusunda yaptıkları bu hususta belirleyici olur. Kanal tedavisi uygulanmış dişler; normal şartlarda uzun yıllar fonksiyonunu yürütür ve estetik görünüşe katkı sağlar. Başarılı bir kanal tedavisi sonunda ağız ve diş bakımı düzenli yapılırsa diş ömür boyu kullanılabilir. Elbette 6 aylık diş muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kanal tedavili diş ağrır mı?
Kanal tedavisi gören diş sinirleri alındığı için ağrımaz. Tedavi başarılı ise kanal tedavili dişi yıllarca kullanmak mümkündür. Ancak dişin durumuna, diş hekimine veya hastaya bağlı ağrılar olabilir. Ağrıya en çok sebep olan hususlar şu şekilde sıralanabilir.
- Tedavi planlamasındaki yanlışlık,
- Gözden kaçan kanalın varlığı,
- Dezenfeksiyonun iyi yapılmaması,
- Yapılan dolgularda sızdırmanın meydana gelmesi,
- Dolgunun veya kaplamanın boyunun yüksek yapılması,
- Kanal tedavili dişin başka yerinde çürümenin başlaması
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Çürük, diş köküne yayılmış ise enfeksiyon diş özüne ve sinirlere ilerler. Bu durumda söz konusu yapılar fonksiyonunu yitirir ve canlılıklarını kaybederler. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon çevre dokulara ve kemiklere de ulaşabilir. Çene kemiği iltihaplanarak aşınmaya ve erimeye başlar. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu durumda ağrı ve şişlik de kaçınılmaz olur. Diş dahi kaybedilebilir.
Kanal tedavili diş çürür mü?
Kanalların doldurulması sırasında sızdırmazlık sağlanmış ise kanal tedavili diş çürümez. Eğer dolgu sızdırıyorsa, diğer bir ifade ile kökteki kanala yapılan dolgu ve üst bölgede diş çukuruna yapılan dolgu geçirgen ise, ağızdaki mikoorganizmalar ve tükürük diş köküne ilerleyip dişi çürütecektir. Kanal tedavisi yapılmış bir azı dişinin dolgu yapılmayan tarafında çürük başlayabilir. Ağız hijyeni iyi olmayan bireylerde kanal tedavisi sonrası bu çürükleri görmek olasıdır. Kanal tedavili dişte çürük varlığında kararı diş hekimi verecektir. Yeni dolgu yapılabileceği gibi porselen diş kaplama, zirkonyum diş kaplama veya emax & empress diş kaplama da yapılabilir.
Hangi durumlarda kanal tedavisi yapılmaz?
- Çürük dişin çevresinde veya kök etrafında kemikte veya diş eti dokusunda kayıp varsa
- Kök kanalını tüm çabalara rağmen temizlemek mümkün olmuyorsa
- Dişin kökünde dolgu işlemi gerçekleştirilmesine rağmen, dişin ana çatısı üst dolgu için müsait değilse kanal tedavisi uygun değildir.
- Dişte dikine kırıklar mevcutsa
- Enfeksiyona bağla inatçı karakterdeki iltihaplanma ve akıntılar varsa kanal tedavisi yapılması uygun değildir.
Kanal tedavili dişe bastırınca ağrı varsa ne yapmalıyım?
Kanal tedavisi sonrası diş kökü hasarlandığı için dişler ile bastırınca hassasiyet normal olarak karşılanır. Bu durum yemek yerken daha çok olur. Kanal tedavisi başarılı olmuş ise hassasiyet geçicidir. Tedavi boyunca veya tedavi sonrası dişe bastırınca görülen bir ağrı varsa diş hekimi ile irtibat kurmanız isabetli olur. Çünkü diş hekimi duruma göre eğer çok şiddetli bir şikayet varsa kanal tedavisini yeniden yapmayı tercih edebilir. Kanal tedavisi görmüş dişe bastırınca oluşan ağrı, diş hekiminiz tarafından kabul edilebilir gibiyse size ağrı kesici ilaç önerilebilir.
Muayene için randevu almadan polikliniğimize gelebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.